Božićni praznici širom svijeta ne mogu da prođu bez specijalnih poslastica koje mirišu na tradiciju, ljubav i porodično okupljanje.
Jedna od takvih poslastica, koja je postala neizostavan dio božićnih običaja u Njemačkoj, ali i u mnogim zemljama gdje se 25. decembra slavi Božić, svakako je štolen. Ovaj sočni slatki hljeb, bogat suhim voćem, marcipanom i začinima, nije samo simbol prazničnog stola, već i gest ljubavi i pažnje, često darovan u obliku poklona.
U Njemačkoj, štolen je već vijekovima tradicionalni božićni specijalitet, a njegova priprema podsjeća na sve što Božić znači: zajedništvo, ljubav, i radost darivanja.
Bez obzira na to da li je dio svečane trpeze ili je lijepo upakovan kao poklon za najmilije, ovaj kolač ima sposobnost da stvori nezaboravnu atmosferu u svakom domu. Iako postoji mnogo varijacija recepta, osnova je uvijek ista – bogato, kiselo tijesto koje se spaja sa sjeckanim kandiranim koricama narandže, suhim grožđem, orašastim plodovima i aromatičnim začinima.
Završni preliv od šećera u prahu i putera daje mu prepoznatljiv završni pečat, stvarajući pravi praznični raj za nepce.
Sastojci:
650 g brašna
20 g svježeg kvasca
250 ml mlijeka
100 g šećera
200 g suhog grožđa
100 g kandirane korice narandže
200 g sjeckanih oraha i badema
2 jajeta
250 g putera
100 g šećera u prahu
5 kašika ruma
2 kesice vanilin-šećera
1 kašičica cimeta i muskatnog oraščića
pola kašičice svježeg izrendanog đumbira
200 g marcipana
Priprema:
Pripremite kvasac: Zagrijte mlijeko, a zatim ga sklonite sa ringle. U mlijeko dodajte kašiku kristal-šećera, izmrvljen kvasac i kašiku brašna. Dobro promješajte i ostavite da odstoji desetak minuta, kako bi kvasac počeo da djeluje.
Natapanje voća: U drugoj posudi pomješajte rum, suho grožđe i kandiranu koricu pomorandže, pa ih ostavite da se natapaju, što će im dati bogatstvo ukusa.
Priprema tijesta: Umutite 200 grama putera sa jajima i vanilin-šećerom. Dodajte aktivirani kvasac, preostali kristal-šećer, prosijano brašno, cimet, muskatni oraščić i svjež izrendani đumbir. Mijesite sve dok ne dobijete glatko, mekano tijesto. Ostavite tijesto da naraste oko sat vremena, a zatim ga premjesite.
Dodavanje voća i orašastih plodova: Dodajte voće koje je stajalo u rumu, kao i sjeckane orašaste plodove. Mijesite još nekoliko minuta, pa ostavite tijesto da odmori još pola sata, kako bi dobilo na volumenu.
Formiranje i pečenje: Nakon što je tijesto odmorilo, podijelite ga na dva dijela i razvucite u pravougaonik. Po dužini stavite štapić marcipana, preklopite tijesto sa obje strane, a zatim ga stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite štolen u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Premazivanje i posluživanje: Kada se štolen potpuno ohladi, premažite ga preostalim razmekšalim puterom i obilno pospite šećerom u prahu. Prije služenja, isjecite štolen na kriške i poslužite uz kuhano vino ili omiljeni topli napitak.
Ovaj božićni kolač, sa svim svojim bogatstvom ukusa i mirisa, stvoriće savršenu atmosferu u vašem domu i učiniti da svaki trenutak praznične sezone bude još slađi. Bilo da ga pripremate za svoju porodicu, ili ga poklanjate dragim osobama, štolen je više od običnog kolača – on je simbol ljubavi, tradicije i zajedništva, prenosi “Ona”.
(Vijesti.ba)