Stručnjaci za sigurnost hrane i dijetetičari za HuffPost su objasnili što zapravo znače te promjene i kada je krompir siguran za jelo.
Proklijali krompir
Prema riječima Ellen Shumaker, direktorice programa Safe Plates na Univerzitetu Sjeverne Karoline, proklijali krompir još uvijek može biti siguran za jelo, ali samo ako klice nisu previše narasle i krompir nije omekšao ili postao smežuran.
“Klice sadrže toksin koji se naziva solanin, a on može uzrokovati tegobe poput glavobolje, povraćanja i drugih probavnih problema.
Ako su klice male, možete ih jednostavno odrezati i konzumirati krompir,” objasnila je Shumaker. Međutim, upozorila je da bi konzumacija velikih količina solanina mogla izazvati ozbiljnije simptome.
Što s pozelenjelim krompirom?
Pozelenjeli krompir, kako navodi Maggie Michalczyk, registrirana dijetetičarka i osnivačica stranice Once Upon a Pumpkin, nije siguran za konzumaciju. Razlog? Izloženost sunčevoj svjetlosti potiče proizvodnju klorofila, što rezultira zelenkastom bojom, ali i nakupljanjem štetnih toksina.
“Zelena boja ukazuje na prisutnost solanina, istog toksina koji se nalazi u klicama,” dodala je Shumaker. Ako na krompiru primijetite male zelene mrlje, možete ih odrezati i ostatak iskoristiti. No, ako su mrlje velike, preporučuje se baciti cijeli krompir.
Kada krompir treba baciti?
Shumaker ističe da klice i zelene mrlje često upućuju na to da je krompir počeo propadati. Ako je uz to smežuran i mekan, to je siguran znak da ga treba baciti. Iako konzumacija pokvarenog krompira obično izaziva probavne smetnje, u težim slučajevima solanin može uzrokovati i paralizu.
Stručnjaci se slažu da se manji nedostaci, poput malih klica ili zelenih mrlja, mogu ukloniti rezanjem, no ozbiljnija oštećenja ukazuju na to da krompir nije siguran za jelo. Kada je u dilemi, bolje je krompir baciti nego ugroziti zdravlje, piše Klik.hr.
(Vijesti.ba)