Čokolada nije samo omiljena poslastica već može imati i blagotvorne učinke na zdravlje, pogotovo tamna čokolada.
Istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija tamne čokolade može pridonijeti zdravlju srca, smanjenju upala te čak smanjiti rizik od dijabetesa.
Studija Univerziteta Harvard, objavljena u časopisu The British Medical Journal (BMJ), obuhvatila je preko 111.000 učesnika bez dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Rezultati pokazuju da konzumacija pet ili više porcija čokolade sedmično smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 10%, dok tamna čokolada smanjuje rizik za 21%.
“Važno je napomenuti da vrsta čokolade čini razliku jer mliječna čokolada nije pokazala iste prednosti”, izjavila je voditeljica istraživanja Binkai Liu za Fox News Digital. Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa i flavonoida ima zaštitni učinak, dok mliječna čokolada zbog dodatnog šećera može pridonijeti debljanju.
Nutricionistica Tanya Freirich istaknula je da flavanoli u tamnoj čokoladi pružaju antioksidativne i protuupalne koristi koje pomažu u očuvanju zdravlja srca i metabolizma. Flavanoli iz kakaa stimuliraju proizvodnju dušikovog oksida, što može poboljšati dilataciju krvnih žila i potencijalno smanjiti krvni tlak.
Istraživanje pokazuje povezanost, ali ne i uzročno-posljedične veze, napominje Liu.
“Čokolada, uključujući tamnu, visokokalorična je i može dovesti do debljanja ako se pretjera”, upozorava, prenosi Index.
Liu preporučuje konzumaciju oko 30 grama tamne čokolade nekoliko puta sedmično, uz umjerenost i uravnoteženu prehranu.
“Tamna čokolada nije čarobno rješenje. Zdrav način života i cjelovita prehrana imaju veću važnost”, dodaje Freirich. Preporučuje prehranu bogatu neprerađenom hranom, povrćem, voćem, orašastim plodovima i umjerenim količinama šećera.
(Vijesti.ba)