Naučnici nas svako malo obavijeste o tome koje su najzdravije namirnice na svijetu i što bismo, shodno tome, trebali jesti češće.
Ovoga puta riječ je o povrću, odnosno tome koje je unutar te grupe najzdravije. Dobra vijest je da raste i kod nas pa možemo uživati u friškome, umjesto da jedemo uvozno. Zaputite se stoga na tržnicu i tražite – špinat. Moći ćete ga jesti u svakom obroku pa čak i u doručku.
Špinat, kao što je već poznato, sadrži brojne vrste antioksidansa koji štite od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Jedan antioksidans kojim špinat obiluje podržava zdravlje očiju i može zaštititi od makularne degeneracije, glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Špinat je također pun drugih esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folat, vitamin A, K i C.
Jedno je istraživanje pokazalo da oni koji jedu nešto više od šoljice špinata dnevno imaju jednake kognitivne sposobnosti kao ljudi 11 godina mlađi koji gotovo ne jedu zeleno lisnato povrće, prenosi Slobodna Dalmacija.
Evo vam sad i recept, pa ako kojim slučajem već imate špinata pri ruci, iskoristite ga za super zdravi doručak. Riječ je o tostu s tvrdo kuhanim jajima i pestom od špinata, kojeg će vam nešto preostati za iduće obroke.
Ako naš prijedlog ne udovoljava vašim standardima zdrave prehrane ili prehrambenom režimu kojeg se držite, imamo opciju b), pa čak i c).
Dakle, umjesto tosta napravite finu salatu od kvinoje, dodajte joj dobru šaku svježeg špinata i što god vas još veseli u ovakvoj kombinaciji – od feta sira ili tofua, preko avokada, do rotkvica, rajčica i sjemenki po vašem izboru. Opcija c) je malo predvidljiva, ali dobra: smućkajte smoothie.
No vratimo se prvom prijedlogu jer će vam trebati recept.
Tost s jajima i pestom od špinata
Sastojci:
2 tosta od cjelovitog brašna
2 tvrdo kuhana jaja
100 g mladog špinata
1 kašika maslinova ulja
1 režanj češnjaka
1 kašika sirnog namaza
prstohvat sol
50 g omekšanog maslaca
Priprema:
Skuhajte jaja pa ih ohladite pod mlazom hladne vode. Ogulite ih i prerežite na pola. Izvadite žumanjak pa stavite u posudu zajedno sa špinatom, maslinovim uljem, češnjakom, sirnim namazom, maslacem i žumanjcima te začinite. Sve usitnite sjeckalicom dok ne dobijete kremastu smjesu. Jaja bez žumanjka napunite pestom, a ostatak namažite na tost i poslužite po želji uz još jaja, šunku, sireve i ostale namirnice po želji za bogat doručak. Pesto čuvajte na hladnom.
(Vijesti.ba)