Da li ćemo imati brz ili spor metabolizam, zavisi umnogome i od hrane koju unosimo u sebe.
U metaboličku energiju koju tijelo koristi tokom dana za funkcionisanje i obavaljanje zadataka spadaju i vježbanje i prerada hrane. Da bismo ubrzali metabolizam, jedan od savjeta je da ubacimo začine u ishranu.
Ovo je šest začina koje bi trebalo da ubacimo u ishranu kako bismo ubrzali metabolizam.
1. Ljuta paprika (čili)
Kapsaicin je glavno alkaloidno jedinjenje koje se nalazi u čili papričicama. On ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja utiču na ubrzanje metabolizma, piše “Health”. Studije su pokazale da uzimanje ljute hrane može imati pozitivan uticaj na tjelesnu težinu i metabolizam.
2. Cimet
Ovo je jako popularan začin koji često koristimo u slatkišima. Cinamaldehid je etarsko ulje u cimetu koji može da utiče na ubrzanje metabolizma. Pokazalo se da ono povećava potrošnju kalorija i termogenezu, proces u kome se glukoza i masne kiseline razlažu kako bi se održala tjelesna temperatura.
3. Đumbir
Korijen đumbira ima topao i začinjen ukus i popularan je sastojak slatkih i slanih jela. Redovna konzumacija đumbira može poboljšati metaboličko zdravlje smanjenjem apetita, poboljšanjem termogeneze i inhibiranjem apsorpcije masti u digestivnom traktu. Jedna studija je otkrila da dodaci đumbira ishrani, značajno smanjuju tjelesnu težinu i odnos struka i kukova kod ljudi sa prekomjernom težinom.
4. Kurkuma
Kurkuma je začin jarke boje koji sadrži pigment koji se zove kurkumin. Kurkumin je glavna aktivna komponenta koja se pokazala da povećava potrošnju energije i inhibira adipogenezu, odnosno stvaranje masnih ćelija. Dodavanje kurkume može poboljšati metaboličko zdravlje povećanjem gubitka težine i smanjenjem nivoa tjelesne masti.
5. Kumin
Kumin je začin koji se obično koristi u indijskoj, afričkoj, meksičkoj i drugim kuhinjama. Iako su istraživanja o njegovom mehanizmu djelovanja ograničena, neke studije sugerišu da kumin može povećati sagorijevanje masti i smanjiti apetit. Jedna studija je otkrila da su žene koje su gojazne i koje su konzumirale tri grama kumina u prahu sa jogurtom dva puta dnevno tokom tri mjeseca kao dijetu, doživjele veće smanjenje tjelesne težine.
6. Šafran
Šafran je začin koji se dobija od cvijeta šafrana. Dodavanje šafrana može poboljšati metaboličko zdravlje aktiviranjem puteva koji regulišu tjelesnu težinu i homeostazu glukoze. Žene koje su kombinovale aerobni trening i suplementaciju šafranom su iskusile veće povećanje hormona zvanog irisin, koji igra važnu ulogu u metaboličkim procesima, kao što je regulisanje potrošnje energije i nivoa šećera u krvi i insulina, prenosi Ona.rs.
(Vijesti.ba)