Osim što su ukusna užina i neizostavan dodatak kolačima, bademi su izuzetno ljekoviti i dobri za naše zdravlje.
Kao prava riznica esencijalnih hranljivih materija, snabdijeće nam organizam vitaminom E, moćnim antioksidantima i mineralima: magnezijumom, manganom, bakrom i fosforom. Bademi također obezbjeđuju i manje količine kalcijuma, gvožđa, kalijuma i raznih vitamina B-kompleksa.
Zbog svog nutritivnog sastava, bademi blagotvorno utiču na cjelokupno zdravlje, a posebno ćete ih voljeti ako želite da poboljšate zdravlje svog krvotoka, ako imate problema sa šećerom u krvi, pokušavate da smršate ili jednostavno želite da njegujete kožu iznutra ka spolja.
Blagotvorno utiču na zdravlje srca
Bademi su bogati zdravim mononezasićenim mastima, koje mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Kontrolišu nivo glukoze u krvi
Bademi imaju nizak glikemijski indeks i bogati su vlaknima koja pomažu u regulisanju nivoa glukoze u krvi, što ih čini odličnom užinom za osobe sa dijabetesom.
Pomažu u gubitku težine
Uprkos visokom sadržaju kalorija, bademi mogu pomoći u regulisanju tjelesne težine. Proteini, vlakna i zdrave masti u bademima podstiču sitost, smanjujući ukupni unos kalorija.
Podmlađuju kožu
Vitamin E u bademima djeluje kao antioksidans, pomaže u zaštiti kože od oštećenja i održava njen mladalački izgled.
Oni podržavaju zdravlje kostiju
Bademi su dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su važni za održavanje jakih kostiju.
Blagotvorno utiču na opšte zdravlje
Prepuni vitamina i minerala kao što su vitamin E, magnezijum i kalijum, bademi pružaju esencijalne hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje.
Koliko badema treba jesti dnevno?
Nutricionisti preporučuju konzumiranje oko 28 grama ili otprilike 22–23 badema (oko 160 kalorija) dnevno za optimalne zdravstvene koristi. Uključivanje ove količine u dnevnu ishranu može znatno doprinijeti nutritivnim potrebama, istovremeno podržati zdravlje srca, regulisati tjelesnu težinu i obezbediti esencijalne vitamine i minerale.
Kako ih jesti, sirove ili natopljene?
Konzumiranje sirovih badema čuva njihova prirodna ulja i hranljive materije. Iako sporo pečenje može poboljšati njihov ukus, izbjegavajte visoke temperature jer one mogu uništiti neke hranljive materije.
Neki više vole da potapaju bademe preko noći kako bi poboljšali varljivost i apsorpciju hranljivih materija, a da pritom zadrže sadržaj vlakana tako što ih ne gule.
(Vijesti.ba)