Voćar Fadil Čandić iz sela Šatorovići kod Brčkog kaže da je jesen period godine kada se uveliko obavljaju brojni poslovi u voćnjacima, koji su dio priprema za narednu sezonu i koji osiguravaju uspješno prezimljavanje voćki.
– Imamo izrazito toplu jesen i upravo se vrši krčenje starih stabala, uklanjanje slomljenih grana i pripremanje parcela za novu sadnju. Trenutno, na svojoj parceli koja iznosi 5 hektara vršim rezidbu oko 1.000 stabala trešnje, koja nije još uvijek odbacila kompletan list i u dobrom je stanju. Također, imam još oko 3 hiljade stabala šljive, oko 800 stabala kruške i nešto stabala jabuke – naveo je Čandić.
Prema njegovim riječima, rezidba je najznačajnija operacija u proizvodnji voća, jer ako se ne uradi pravilno, neće biti ni kvalitetnog ploda niti zadovoljavajuće količine.
– Treba se voditi osnovnim principima, jer se ni jedna voćna vrsta ne orezuje isto, tako da sve one zahtijevaju različitu rezidbu – pojasnio je Čandić i istakao, da bi krečenje stabala voćki trebalo izvršiti ipak na proljeće, jer je njegova osnovna namjena sprečavanje početka vegetacije voćki.
On se osvrnuo i na ovogodišnji rod, dodajući da je bio izuzetno dobar, jer je on primijenio na vrijeme i na pravilan način sve neophodne agrotehničke mjere.
Što se tiče prihranjivanja voćnjaka, Fadil Čandić naglašava da je sada idealno vrijeme za stajnjak i mineralno gnojivo sa višim sadržajem fosfora i kalijuma, te sa manje azota, jer je to dovoljno do polovine novembra kada se odvija formiranje pupoljka za narednu vegetaciju.
Trenutna situacija sa radnom snagom nije baš najbolja, pa Čandić ni ne razmišlja o širenju ovih pet hektara površine pod zasadima voća.
(Vijesti.ba/FENA)
IZVOR