Istraživanje na uzorku od 216.000 učesnika provedeno kroz čak 36 godina, pokazalo je jasnu vezu
Crveno meso jedna je od najrizičnijih namirnica za osobe koje boluju od dijabetesa, upozorava gastroenterologinja Nuria Dianova.
Na temelju nedavnih rezultata istraživanja Dianova ističe snažnu povezanost između učestale konzumacije crvenog mesa i povećanog rizika od dijabetesa.
Istraživanje na uzorku od 216.000 učesnika provedeno kroz čak 36 godina, pokazalo je jasnu vezu između crvenog mesa i dijabetesa.
“Tokom istraživanja bolest je dijagnosticirana kod 22.000 ljudi. Učesnici koji su često konzumirali crveno meso imali su 62% veći rizik od razvoja dijabetesa,” izjavila je Dianova iz moskovskog Znanstveno-istraživačkog centra za zdravu prehranu.
Ovi rezultati ukazuju na ozbiljan rizik za dijabetičare i one sklone bolesti.
Zamjena porcije crvenog mesa biljnim proteinima, poput orašastih plodova i mahunarki, može drastično smanjiti rizik od dijabetesa – čak za 30%, tvrdi Dianova.
Orašasti plodovi i mahunarke obiluju proteinima koji su sigurniji za dijabetičare jer ne sadrže zasićene masti prisutne u crvenom mesu.
Prema gastroenterologinji, zasićene masnoće i hem željezo, koje nalazimo u crvenom mesu, mogu potaknuti upalne procese i oksidaciju u tijelu.
Te reakcije ne samo da povećavaju rizik od dijabetesa već pridonose nakupljanju visceralne masnoće i inzulinskoj rezistenciji, što dodatno otežava kontrolu šećera u krvi i ugrožava zdravlje dijabetičara, piše Index.
Ova otkrića sugerišu da bi dijabetičari trebali razmisliti o smanjenju ili čak izbjegavanju crvenog mesa u prehrani.
Biranje biljnih izvora proteina moglo bi ne samo smanjiti rizik od dijabetesa već i poboljšati opće zdravlje.
(Vijesti.ba)