Žene prolaze kroz razne promjene u tijelu tokom života. Kako stare, posebno nakon što uđu u četrdesete, metabolizam je jedan od prvih procesa koji se prirodno usporava. To može otežati gubitak kilograma i održavanje nivoa energije.
Srećom, priroda nam nudi niz namirnica koje mogu ubrzati metabolizam i podržati opće zdravlje.
Nutricionistice Brenda Peralta, Lisa Richards i Catherine Gervacio otkrile su pet takvih namirnica koje mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma te održavanju cjelokupnog zdravlja nakon 40. godine.
1. Zeleno lisnato povrće
“Lisnato povrće je niskokalorično, ali prepuno vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana koji su važni za energetski metabolizam. Također, dobar je izvor kalcija, magnezija i vitamina K za jače kosti”, objašnjava Gervacio za SheFinds. Dodaje da to pomaže ženama starijima od 40 godina smanjiti rizik od osteoporoze i podržava zdravlje kostiju tokom vježbanja.
2. Zobene pahuljice
Zobene pahuljice također su odličan izbor.
“Zob je bogata složenim ugljikohidratima i prehrambenim vlaknima, osobito beta-glukanom”, kaže Gervacio. Ta topiva vlakna usporavaju probavu i pomažu tijelu da postepeno apsorbira ugljikohidrate, što osigurava ravnomjerno oslobađanje energije tokom dana.
3. Jaja
Jaja su svestran i popularan izvor proteina koji također može pomoći u ubrzavanju metabolizma. “Studije su pokazale da konzumiranje jaja ne samo da ubrzava metabolizam već i povećava osjećaj sitosti”, ističe Peralta. To znači da ćemo se duže osjećati sito, što smanjuje potrebu za prejedanjem prerađenim grickalicama tokom dana.
4. Grčki jogurt
Jedna odlična namirnica koju možemo jesti za doručak ili bilo kada tokom dana je grčki jogurt, koji je prepun blagodati za cijelo tijelo. Kako navodi Peralta, jedna prosječna porcija (170-200 grama) grčkog jogurta sadrži 15-20 grama proteina.
“To je više nego dovoljno za međuobrok, a ujedno je i sjajan izbor za zasitan doručak koji ubrzava metabolizam”, dodala je.
5. Batat
Batat je hranjiva namirnica, bogata vitaminom A, vlaknima i drugim korisnim vitaminima i mineralima koji podržavaju metaboličke procese.
“Ovi hranjivi sastojci čine batat izvrsnim izvorom hrane za zdravlje i funkciju imunološkog sistema”, zaključila je Richards, prenosi Index.hr.
(Vijesti.ba)