No, kao i ostali organi u našem tijelu jetra je također podložna raznim oštećenjima. Poznat je termin masna jetra kod koje uglavnom nema simptoma, a do koje dolazi kada tijelo proizvodi previše masti, odnosno više od pet posto mase jetre, ili dovoljno učinkovito ne metabolizira masti.
Višak masnoće pohranjuje se u stanicama jetre, gdje se nakuplja i uzrokuje masnu bolest jetre.
Za razliku od nje, bolest nealkoholne masne jetre (NAFLD) se ne povezuje s problemom pretjeranog unosa alkohola već zbog nekog od sljedećih metaboličkih sindroma:
inzulinska rezistencija
dijabetes tipa 2
prekomjerna tjelesna težina
visoki nivoi triglicerida i holesterola
policistični jajnici
genetika
NAFLD varira u težini od hepatične steatoze, koja se naziva masna jetra, do težeg oblika bolesti koji se naziva nealkoholni steatohepatitis (NASH). NASH uzrokuje oticanje i oštećenje jetre zbog masnih naslaga koje se u ovom organu talože i koje mogu dovesti do ozbiljnih ožiljaka odnosno ciroze.
Ako se ne zaustavi progresija tih ožiljaka, ciroza može dovesti do:
Nakupljanja tekućine u području želuca (ascites).
Varikoziteta jednjaka koji mogu puknuti i krvariti.
Zbunjenosti, pospanosti i nejasnog govora.
Pretjerane aktivacije slezene što može uzrokovati premalo krvnih pločica.
Raka jetre te do zatajenja jetre u završnoj fazi.
Simptomi nealkoholne masne jetre
NAFLD je najčešći oblik bolesti jetre u svijetu, prenosi Mayo Clinic, a simptomi koji je prate uključuju:
umor
malaksalost
bol ili nelagodu u gornjem desnom dijelu trbuha
Mogući simptomi NASH-a i ciroze ili teških ožiljaka uključuju:
svrbež kože
oticanje trbuha
kratkoću daha
oticanje nogu
paukolike krvne žile odmah ispod površine kože.
povećanu slezenu
crvene dlanove
žuticu
I dok nije potpuno jasno zašto neki ljudi s nealkoholnom masnom bolesti jetre razviju nealkoholni steatohepatitis, činjenica je da ih povezuju već spomenuti metabolički sindromi. Ipak razvijanju NASH-a su podložnije osobe koje imaju više od 50 godina, imaju dijabetes ili visok krvni pritisak, pretile su ili imaju povišene trigliceride te višak masnoće oko struka.
(Vijesti.ba)