Kao niskokalorična namirnica, koja se sastoji od 96% vode, krastavci pomažu u održavanju hidracije i poboljšavaju probavu, ali njihova pretjerana konzumacija može uzrokovati određene zdravstvene probleme.
Krastavci sadrže vitamine K, C, A, magnezij, kalij i folnu kiselinu koji poboljšavaju stanje krvi, vida, kostiju, kože i cjelokupnog imunog sistema. Međutim, kod nekih ljudi mogu izazvati alergijsku reakciju koja će se manifestovati u obliku svrbeža, osipa i oticanja, prenosi Index.
“Krastavac može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su alergični na drugo voće i biljke, kao što su kivi, dinja, lubenica, banana, marelica, lateks, papaja, celer, mrkva i ambrozija. Izbjegavajte jesti krastavce ako ste alergični na bilo koji od ovih proizvoda”, upozorava WebMD.
Oprezni moraju biti i dijabetičari. Naime, sjemenke krastavca mogu smanjiti nivo šećera u krvi, što može povećati vjerovatnoću da nivo šećera u krvi postane preniska kod ljudi koji se liječe od dijabetesa.
Prema ljekarima, krastavce trebaju izbjegavati svi koji imaju zakazanu operaciju.
“Sjeme krastavca može sniziti nivo šećera u krvi. To može ometati kontrolu šećera u krvi tokom i nakon operacije. Nemojte konzumirati krastavce najmanje dvije sedmice prije zakazane operacije”, dodaju doktori.
Kod zdravih osoba prekomjerna konzumacija krastavaca može uzrokovati nadutost i vjetrove.
(Vijesti.ba)