Mlijeko je osnovna namirnica mnogih prehrana, pružajući esencijalne hranjive tvari poput kalcija i proteina. Međutim, s porastom netolerancije na laktozu i prehrambenih preferencija, alternative mlijeku na biljnoj bazi, kao što su mlijeko od badema i soje, postale su sve popularnije.
Iako ove biljne opcije mogu pružiti zdravstvene prednosti, neke vrste, posebno one s dodanim šećerima ili nezdravim mastima, mogu doprinijeti nakupljanju trbušne masnoće.
Ljekar dr. Ralph Waldo upozorio je na dvije vrste mlijeka koje bismo trebali izbjegavati ako želimo smanjiti trbušno salo: rižino i sojino mlijeko.
Mlijeko od riže prirodno je bogato ugljikohidratima, a mnoge vrste kupljene u trgovini sadrže dodane šećere. Visoki glikemijski indeks rižinog mlijeka može uzrokovati skokove u nivou šećera u krvi, što dovodi do povećanog skladištenja masti, posebno u području trbuha.
Sojino je mlijeko još jedna popularna biljna opcija, ali sadrži spojeve koji mogu narušiti hormonalnu ravnotežu kod nekih osoba.
“Rižino mlijeko je visoko u šećerima, često sadrži preko 10 grama po 240 mililitara. Ovaj skok u nivou šećera u krvi potiče skladištenje masti u području trbuha. Sojino mlijeko sadrži spojeve zvane izoflavoni, koji mogu narušiti hormone i potaknuti nakupljanje masti oko struka”, kaže ljekar za SheFinds.
Obje opcije mogu biti dio uravnotežene prehrane, ali pretjerana konzumacija, posebno zaslađenih varijanti, može doprinijeti trbušnom salu.
Dakle, za one koji traže zdravije alternative, postoje bolje opcije. Dr. Waldo posebno preporučuje bademovo ili kokosovo mlijeko bez dodanog šećera.
“Bolje opcije su nezaslađeno bademovo ili kokosovo mlijeko. Bademovo mlijeko pruža zdrave masti koje zadovoljavaju glad, a kokosovo mlijeko sadrži trigliceride srednjeg lanca koji mogu poboljšati metabolizam. Za mršanje, odaberite nezaslađene varijante i pazite na veličinu porcija. Ove opcije pružaju hranjive tvari bez nezdravih efekata drugih mlijeka na biljnoj bazi”, zaključio je ljekar.
(Vijesti.ba)