Starenje je neizbježan dio života, ali naša prehrana može utjecati na taj proces, bilo pozitivno ili negativno. Nažalost, određena hrana može ubrzati starenje.
Dermatolozi, dr. Elaine F. Kung, dr. Adrienne O’Connell i dr. Simran Sethi, te ljekar i kozmetički dermatološki hirurg dr. Nadir Qazi i stručnjakinja za njegu kože Robyn Newmark, upozorili su na tri namirnice koje trebamo izbjegavati kako bismo spriječili prerano starenje.
1. Punomasni maslac i margarin
Naučna istraživanja pokazuju da hrana utječe na proizvodnju masnoće naše kože, tvrdi dr. Kung.
“Mliječni proizvodi, uključujući mlijeko i protein sirutke, povećavaju IGF-1, što uzrokuje masniju kožu”, rekla je za SheFinds. Iako je unos dovoljno vitamina D i kalcija svaki dan ključan za vaše cjelokupno zdravlje, dr. O'Connell upozorava da pretjerana konzumacija mliječnih proizvoda može uzrokovati masniji izgled kože, što može začepiti pore i uzrokovati akne.
Newmark se slaže i navodi:
“Margarin je jedna od namirnica koje trebate izbjegavati ako želite spriječiti bore i suhu kožu. Često se proizvodi s djelomično hidrogeniranim uljima, koja su jedan od najraširenijih trans masti.”
Dodaje da trans masti doprinose srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja kože.
“Trans-masne kiseline čine kožu osjetljivijom na ultraljubičasto zračenje, što može uzrokovati oštećenje elastina i kolagena u koži”, pojasnila je. Osim toga, kaže da margarin može uzrokovati kroničnu upalu što ubrzava stvaranje bora.
2. Čips
Hidratacija i vlaženje kože potrebni su za zdrav ten i graciozno starenje. Dakle, uz izrazito visok nivo soli, čips od krumpira nije koristan za hidrataciju kože.
“Zbog osmotskog pritiska sol izvlači vodu iz stanica, što dovodi do suhe kože. Čips je poznat po visokom udjelu soli, a također sadrži znatnu količinu šećera”, objašnjava dr. Sethi.
Kada u tijelu ima viška soli i glukoze, nastavlja Sethi, ona se povezuje s kolagenom i elastinom, proteinima koji našoj koži daju čvrstoću i elastičnost.
“Povećan unos šećera i soli stvrdnjava proteine kože, čineći vašu kožu slabijom, tanjom i manje hidratiziranom”, upozorava dr. Sethi.
3. Bijeli hljeb
Rafinirani ugljikohidrati mogu se pronaći u mnogim popularnim prerađenim namirnicama, uključujući bijeli hljeb. Konzumiranje te vrste hrane, objašnjava dr. Qazi, može potaknuti proizvodnju sebuma. Sebum je masna tvar koju naše tijelo prirodno proizvodi kako bi hidratiziralo i zaštitilo kožu.
“Previše sebuma može prouzročiti da koža izgleda masno, učiniti da vaše pore izgledaju istaknutije, pa čak i zarobiti mrtvu kožu unutar vaših pora, što dovodi do akni i mitesera. Visoko rafinirani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u pecivima i bijelom hljebu, previše su laki za probavu u našim tijelima, stvarajući lančanu reakciju poput domino efekta”, dodao je.
Kada se rafinirani ugljikohidrati probave, uzrokuju značajne skokove inzulina. Dr. Qazi zaključuje da skokovi inzulina uzrokuju oslobađanje određenih hormona u našem tijelu koji mogu povećati proizvodnju masnoće na koži i doprinijeti stvaranju bora.
(Vijesti.ba)