Uzroci žgaravice su brojni i najčešće povezani sa stilom života, uključujući lošu ishranu, prekomjernu tjelesnu težinu, pušenje i, u velikoj mjeri, stres.
Povezanost između stresa i žgaravice je složena i uključuje psihološke i fiziološke reakcije koje nastaju tokom stresnih perioda. Kada je tijelo pod stresom, aktivira se reakcija “borba ili bijeg”, evolucijski mehanizam dizajniran za zaštitu organizma od opasnosti i prilagođavanje novonastalim situacijama. Međutim, kada je stres hroničan ili prekomjeran, može negativno da utiče na funkcionisanje organa, posebno probavnog sistema.
Povišeni nivoi stresa i anksioznosti mogu da utiču na probavni trakt i jednjak na različite načine:
– Usporavanje pokretljivosti probavnih organa, što može da dovede do sporijeg pražnjenja želuca i povećanog pritiska unutar njega
– Povećanje propusnosti sluznice probavnog sistema
– Povećana osjetljivost jednjaka na bol, pri čemu stres može da pojača percepciju bola
– Smanjena sposobnost regeneracije i prokrvljenosti sluznice probavnih organa
– Aktivacija imunoloških ćelija i pojačani upalni procesi koji mogu dodatno da pojačaju osjetljivost na bol
– Promjene u radu osi crijeva – mozak, koje utiču na percepciju bola u mozgu
– Nepravilno lučenje želučane kiseline, pri čemu stres kod nekih osoba izaziva povećano, a kod drugih smanjeno lučenje kiseline.
Pod stresom se često okrećemo nezdravim prehrambenim navikama, birajući brzu, masnu i slatku hranu, kao i alkohol i kafu, što može da izazove ili pogorša simptome žgaravice.
Iako se čini da je ovaj problem teško rješiv, ravnoteža između crijeva i mozga može ponovo da se uspostavi promjenom načina života. Pravilna ishrana bogata vlaknima, dovoljan san, redovna fizička aktivnost, svjesnost, meditacija i tehnike disanja mogu da pomognu u smirivanju nervnog sistema i ublažavanju simptoma žgaravice.
Jedna od često zanemarenih, ali veoma efikasnih metoda za kontrolu žgaravice je pravilno disanje. Mnogi ljudi misle da znaju pravilno disati, ali u stvarnosti ne koriste glavni respiratorni mišić na pravi način. Nije riječ o plućima, već o dijafragmi. Dijafragma funkcioniše kao ventil i pomaže u zadržavanju kiseline u želucu, gdje je potrebna za probavu hrane.
Dijafragma, koja razdvaja grudnu i trbušnu šupljinu, glavni je mišić za disanje i obavlja čak 80% potrebnog mišićnog rada za disanje. Istraživanja pokazuju da kratkotrajno ili dugotrajno dijafragmalno disanje, čak i nekoliko minuta dnevno, može značajno da poboljša funkciju antirefluksne barijere. Nakon višemjesečnog treninga disanja, potreba za lijekovima se znatno smanjuje.
Uvođenjem ovih jednostavnih tehnika disanja u svakodnevni život možete značajno da smanjite simptome žgaravice i poboljšate svoje opšte zdravlje. U borbi protiv žgaravice izuzetno efikasna može da bude i prirodna mineralna voda Donat. Kombinacija minerala rastvorenih u Donatu pomaže u neutralizaciji želučane kiseline, pružajući brzo olakšanje.
Preporučuje se konzumacija Donata više puta tokom dana, najbolje 20 minuta prije obroka, u količini od 0,1 do 0,2 litra. Važno je da voda bude na sobnoj temperaturi i da se pije polako, u malim gutljajima. U slučaju pojave žgaravice između obroka, dodatnih 0,1 litra Donata može da se popije za ublažavanje simptoma.
(Vijesti.ba)