Za mnoge je ova utjeha zaslađena izdašnom kašikom šećera. Ipak, kako sve više dajemo prioritet svom zdravlju, vrijedi preispitati ovu naizgled bezazlenu naviku. Šta ako ključ zdravijeg načina života – a možda čak i profinjenijeg iskustva kafe – leži u opraštanju od te kašike šećera? Evo zašto bi trebali prestati dodavati šećer u kafu i kako ta jednostavna promjena može poboljšati ne samo vaše zdravlje, već i vašu zahvalnost za bogate, nijansirane okuse vaše kafe koje ste inače prekrivali slatkoćom.
Stručnjaci upozoravaju da redovita konzumacija preslatke kafe i razni zaslađeni napici mogu dovesti do nekoliko zdravstvenih problema, uključujući povećani rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, problema s kožom, poremećaja spavanja, bezalkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i bolesti bubrega.
Probajte smanjiti konzumaciju kafe sa šećerom ili je barem konzumirate umjereno. Ali zašto je obična kafa bez šećera bolji izbor?
Smanjuje rizik od dijabetesa
Obična kafa može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, osobito kod žena. Studija s Harvard T.H. Chan School of Public Health otkrila je da konzumacija kafe smanjuje rizik za 8 posto. Međutim, dodavanje šećera može povećati nivo šećera u krvi, suprotstavljajući se ovoj prednosti, a osobe s dijabetesom bi se trebale posavjetovati sa svojim ljekarom prije nego što uključe kafu u svoju prehranu.
Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u svijetu. Iznenađujuće, umjerena konzumacija kafe može pomoći u smanjenju ovog rizika. Studija objavljena u časopisu Ochsner Journal sugerirala je da bi obična kafa mogla biti ugodna za srce. Ali zapamtite, ova se korist smanjuje s dodanim šećerom.
Poboljšava pamćenje
Zaboravni ste u zadnje vrijeme? Kafa bi mogla pomoći. Istraživanje sa Univerziteta Johns Hopkins pokazuje da obična kafa može poboljšati pamćenje, isto kao i prethodno, šećer te šanse smanjuje.
Pomaže u mršanju
Ako pokušavate izgubiti par kilograma, uvedite crnu kafu u vaš meni. Prema časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, kofein pojačava metabolizam i potiče termogenezu, pomažući vam da sagorite više kalorija.
Štiti jetru
NAFLD postaje sve češći kako stope pretilosti rastu. Kafa može pružiti zaštitu od ovog stanja. Studija u Journal of Hepatology pokazala je da konzumacija kafe može smanjiti prevalenciju NAFLD-a. Osim toga, nusprodukt kofeina, paraksantin, inhibira stvaranje ožiljnog tkiva, potencijalno sprječavajući razne bolesti jetre, uključujući hepatitis C, cirozu i rak jetre, kao što je navedeno u Frontiers in Pharmacology.
Sprječava karijes
Obična kafa također može biti dobra za vaše zube. Journal of Conservative Dentistry otkrio je da kafa bez aditiva smanjuje rizik od zubnog karijesa snižavanjem bakterija u ustima.
Regulira krvni pritisak
Upravljanje visokim krvnim pritiskom ključno je za zdravlje srca. Studija u časopisu Nutrients sugerira da umjerena konzumacija kafe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Međutim, prekomjerna potrošnja može imati suprotan učinak, pa je umjerenost ključna.
Kalorije u kafi
Broj kalorija u vašoj kafi uvelike ovisi o njezinim sastojcima. Visokokalorične opcije poput frappuccina i lattea prepune su mlijeka, šlaga i šećera. Nasuprot tome, crna kafa ili ledeni Americano sadrže samo 2 do 12 kalorija po šolji, što ih čini zdravijim izborom u svakom smislu.
Iako obična kafa ima mnoge prednosti, nije za svakoga. Osobama s osjetljivim želucem ili probavnim problemima kafa može pogoršati simptome, uzrokujući nadutost, zatvor, plinove i dijareju.
(Vijesti.ba)