Međutim, jedno je povrće posebno podcijenjena nutritivna snaga, tvrdi gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz.
Prema jednoj objavi na Instagramu dr. Bulsiewicza, uključivanje prokulica u prehranu može promijeniti igru za zdravlje naših crijeva.
U objavi dr. Bulsiewicz objašnjava kako sadržaj vlakana prokulice čini superhranom za zdravlje crijeva. Osim toga, studije pokazuju da vlakna pomažu u poboljšanju zdravlja crijeva promicanjem rasta i aktivnosti korisnih bakterija, podržavanjem redovne stolice i održavanjem zdravog crijevnog okruženja, piše Index.
“Prokulice su nevjerovatne i izvrsne za vaša crijeva. Također su nevjerovatan izvor vlakana i antioksidansa koji se bore protiv upala u tijelu”, rekao je gastroenterolog u objavi.
Prema studiji iz 2022. godine, povrće iz grupe krstašica, poput prokulica, ima antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti rizik od raka. Kao što je dr. Bulsiewicz objasnio u objavi na Instagramu:
“Kad razmišljate o krstašicama, pomislite na borbu protiv raka. Istraživanja su zapravo pokazala da ljudi koji konzumiraju više takvog povrća imaju manji rizik od razvoja nekoliko vrsta raka.”
Također ističe da bi sirove prokulice mogle imati više antioksidansa od kuhanih. Dakle, ako niste ljubitelj kuhanih prokulica, gastroenterolog predlaže: “Narežite nekoliko prokulica u svoju salatu. To je odličan način da ih uključite u obrok.”
(Vijesti.ba)