Zatvori meni
GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Popularno

    Tarik Muharemović i saigrači zaustavili Milan na San Siru

    14 Decembra, 2025

    Još jedan debakl Karleuše: Na koncertu se skupila “šačica” ljudi

    14 Decembra, 2025

    Izraelski ministar: Krv je na rukama australske vlade

    14 Decembra, 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube RSS
    Nedjelja, Decembar. 14
    Facebook X (Twitter) Instagram WhatsApp TikTok YouTube
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    • Naslovna
    • USK
    • BiH
    • Svijet
    • Sport
    • Magazin
      1. Auto Magazin
      2. Ljepota i zdravlje
      3. Pogledaj sve

      Lideri na njemačkom sajmu automobila

      9 Septembra, 2025

      Kako rashladiti auto na vrućini bez klime: 4 genijalna trika

      12 Jula, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Na vrućini ne ostavljajte ovaj uređaj u automobilu

      21 Maja, 2025

      Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

      4 Februara, 2024

      Četiri mirisa tijela koja ne smijete da ignorišete

      3 Februara, 2024

      Još jedan debakl Karleuše: Na koncertu se skupila “šačica” ljudi

      14 Decembra, 2025

      Plavi orkestar priredio spektakl u Splitu

      14 Decembra, 2025

      Sve više kupaca odustaje od električnih auta, vraćaju se benzincima

      14 Decembra, 2025

      Gole grudi brazilske manekenke srušile su mreže

      14 Decembra, 2025
    Pretplati se
    GlasKrajine.ba | Informativni portalGlasKrajine.ba | Informativni portal
    Dom»Magazin»Foto: Krenite na kulinarsko putovanje obalom Egejskog mora
    Magazin

    Foto: Krenite na kulinarsko putovanje obalom Egejskog mora

    25 Aprila, 2024
    Podijeli Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram E-pošta WhatsApp Kopiraj link
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-pošta

    Njena obala se posebno ističe po održivoj kuhinji, s kulturnim naslijeđem koje uključuje ukusna maslinova ulja, raznoliko autohtono bilje i povrće, svježe morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina te filozofiju „od farme do stola”. U novije vrijeme, ovo područje postalo je poznato po svojim priznatim restoranima, koje većinom vode talentovani mladi kuhari koji nude nove interpretacije klasičnih jela. Vodič MICHELIN prepoznao je nekoliko restorana u Izmiru i Bodrumu, dvije popularne egejske lokacije, kao mjesta s raznovrsnom i visokokvalitetnom ponudom jela.

    Maslinovo ulje, srce egejske kuhinje

    Zahvaljujući povoljnoj klimi i geografskom položaju, obala Egejskog mora oduvijek je bila jedna od regija s najvećom proizvodnjom maslina u Anadoliji. Ova duboko ukorijenjena kultura i historija uzgoja maslina također objašnjava zašto je egejska kuhinja oblikovana oko maslina i maslinovog ulja i zašto su upravo ove namirnice srce egejske kuhinje. Maslinovo ulje, aromatizovano začinskim biljem poput majčine dušice, ružmarina ili nane, neizostavan je dio egejskog doručka kao savršen dodatak svježe pečenom hljebu, te daje okus, zdravlje i lakoću salatama, predjelima i glavnim jelima koji se služe za ručak i večeru. Vjesnici proljeća, povrće poput zelenih mahuna, patlidžana i artičoka, se transformišu u ukusna jela s maslinovim uljem – tajna dugovječnosti. Ostali poznati okusi u egejskoj kuhinji potiču od egejskog bilja porijeklom iz regije. Organizuju se i festivali u čast ukusnog i ljekovitog bilja kao što su Şevket-i bostan (blaženi čičak), šparoge i maslačak, koji se miješaju s maslinovim uljem i služe kao glavna jela ili predjela.

    Morski plodovi

    Naravno, egejska kuhinja odražava darežljivost bogatog Egejskog mora. Od Ayvalıka do Alaçatıja i od Bodruma do Datçe, restorani u obalnim gradovima nude najsvježije morske plodove, uključujući oradu, lubina, škarpinu, kamenice, hobotnicu, lignje i škampe. Jela od hobotnice i lignji, škampe na buzaru i sezonska riba na žaru garantuju nezaboravnu večeru.

    Stoljeća vinogradarstva

    Uz rakiju, ukusna vina napravljena od lokalnog egejskog grožđa najbolje se slažu s morskim plodovima. Zbog svog tla i klime, egejsko područje se smatra jednim od najpoželjnijih geografskih područja na svijetu. Gdje god da putujete u regiji, putevi će vas odvesti do stoljetnih vinograda i njihovog sočnog grožđa i vina. Na svom putovanju Egejom možete istražiti ove vinograde i doći do nevjerovatnih saznanja. Možete probati mnoga međunarodno poznata turska vina u Urli, gdje se nalaze neke od İzmirskih vinogradarskih ruta i restorana s Michelinovim zvjezdicama; u Şirinceu, koje je prošle godine UN Turizam proglasio „Najboljim turističkim selom”; i u Bodrumu, vrhunskoj destinaciji za odmor u Turskoj. Bozcaada također nudi razna vina, uključujući crvena od endemskog grožđa Kuntra i Karalahna i bijela od Çavuşa i Vasilakija. Urla, poznata po svojim vinogradima, nudi lokalne sorte grožđa kao što je Bornova Misketi i ukusna vina od grožđa Foça Karası i Gaydura, koja su sačuvana od izumiranja različitim metodama uzgoja i oplemenjivanja.

    Luksuzni restorani

    Egejska regija se može pohvaliti brojnim luksuznim restoranima. Posljednjih godina, inovativni kuhari su otvorili vrhunske restorane koji oslikavaju ekološku i kulturnu održivost egejske kuhinje kroz proizvode i tradiciju ove plodne regije.

    U tom kontekstu, posebno u okrugu Urla u Izmiru, jednoj od najpopularnijih turističkih odredišta u regiji, možete probati lokalna jela u restoranima koji njeguju koncept od farme do stola i pristup bez otpada. Michelin vodič uključuje Urlu u İzmiru te Bodrum u Muğli, kao još jednu dobro poznatu gastronomsku destinaciju.

    (Vijesti.ba)

    Dijeliti. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-pošta Kopiraj link
    Prethodni članakNa današnji dan počelo emitovanje programa televizije BIR
    Sljedeći članak Davkova vodi ispred Pendarovskog na izborima u S. Makedoniji

    Možda vas zanima

    Magazin

    Još jedan debakl Karleuše: Na koncertu se skupila “šačica” ljudi

    14 Decembra, 2025
    Magazin

    Plavi orkestar priredio spektakl u Splitu

    14 Decembra, 2025
    Magazin

    Sve više kupaca odustaje od električnih auta, vraćaju se benzincima

    14 Decembra, 2025
    Najnovije novosti

    Tarik Muharemović i saigrači zaustavili Milan na San Siru

    14 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023

    U BiH oblačno, poslijepodne kiša u većini zemlje

    5 Decembra, 2023

    Sastaje se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira

    5 Decembra, 2023
    Pratite nas
    • Facebook
    • YouTube
    • TikTok
    • WhatsApp
    • Twitter
    • Instagram
    Najnovije

    Tarik Muharemović i saigrači zaustavili Milan na San Siru

    14 Decembra, 2025

    Suh i mjestimično vlažan kolovoz, oprez zbog poledice i odrona

    5 Decembra, 2023

    Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

    5 Decembra, 2023
    Od autora

    Tarik Muharemović i saigrači zaustavili Milan na San Siru

    14 Decembra, 2025

    Još jedan debakl Karleuše: Na koncertu se skupila “šačica” ljudi

    14 Decembra, 2025

    Izraelski ministar: Krv je na rukama australske vlade

    14 Decembra, 2025

    Pretplati se na obavijesti

    Saznajte najnovije kreativne vijesti iz Krajine, Bosne i Hercegovine i regije na našem portalu

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    • Naslovna
    • USK
    • Bosna i Hercegovina
    • Svijet
    • Magazin
    • Sport
    • Marketing
    • Kontakt
    © 2025 GlasKrajine.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Ukucajte iznad i pritisnite Enter za pretragu. Pritisni Esc za otkazivanje.

    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Blokiranje oglasa omogućeno!
    Na portalu glaskrajine.ba omogućeno je prikazivanje online oglasa našim posjetiteljima. Podržite nas tako što ćete onemogućiti svoj bloker oglasa.