Od isprobavanja specijaliteta kod uličnih prodavača i na bazarima pa do posjete restoranima sa Michelinovom zvjezdicom, odmaranje u Turskoj je gastronomski užitak. Ipak, Istanbul je nesumnjivo srce ove slavne gurmanske historije i raj za ljubitelje ulične hrane. Kultura i tradicija ulične hrane Istanbula je poglavlje koje treba posebno istražiti…
Doručak… užina… ručak… večera!
“Simit” je glavna „zvijezda“ poznatog turskog doručka i najpopularniji je ulični zalogaj grada na Bosforu! Klasični simit je zapravo hljeb u obliku prstena, prekriven sjemenkama susama, hrskav spolja, s gipkim tijestom iznutra. Ovaj istanbulski klasik, koji se prodaje na ulicama i doslovno na svakom ćošku, dovoljan je da utaži glad bez uništavanja apetita. Simit sa sirom uz čašu vrućeg turskog čaja je ujutru pravo okjepljenje, a ista užina popodne ide uz hladni turski jogurt „Ayran“.
“Döner” je planetarno poznato mesno jelo. „Döner“ u doslovnom prijevodu znači „rotiran“, a simbol je fino začinjene, tanko narezane janjetine, junetine ili piletine pečene na okomitom ražnju. Vrhunske verzije ovog jela sadrže i karamelizovane mesne kriške na podlozi od riže ili krompira, a u Istanbulu na ulici možete dobiti doner u tankom somunu ili drugom pecivu uz zelenu salatu, paradajz i umak.
“Kokoreç” je jedno od najupečatljivijih turskih jela. “Kokoreç” se pravi pečenjem dobro očišćenih ovčijih crijeva na vatri i miješanjem začina kao što su crni biber, čili, timijan i sol. Uglavnom se jede u sendviču, a smjesa “kokoreça” može uključivati sitno sjeckane i kuhane paprike i paradajz.
Još jedan neizostavan ulični okus u Istanbulu su punjene dagnje ili “midye dolma”. Prodaje se na gotovo svakom mjestu u Istanbulu, a ovaj slasni zalogaj sastoji se od dagnji, riže, luka, soli i začina u ljusci dagnji. Obično se jede rukom nakon što se limunov sok iscijedi preko. Prodavci “midye dolma” mogu se naći širom Istanbula, roba im se nalazi na prenosivim poslužavnicima, posebno u kvartovima Taksim, Beşiktaş i Kadıköy. Kao i čips, gotovo je nemoguće pojesti samo jedan!
Pečeni kesten je obavezan na istanbulskim ulicama, posebno tokom zime. Već s dolaskom jeseni, dijelove grada ispunjavaju pokretna kolica na kojima se prodaju pečeni kesteni. Dok prodavac pakuje mirisne kestene u papirnatu vrećicu, možete grijati ruke na vatri. Dobavljači pečenih kestena nalaze se u brojnim pješačkim zonama među kojima İstiklal, Bağdat i Bahariye.
Priča o uličnoj hrani u Istanbulu podrazumijeva „balık-ekmek“ (riba i hljeb). Pripremljeni sa ribom na žaru i servirani sa lukom i zelenilom u hrskavom pecivu, ovi riblji sendviči su nezaboravna poslastica. Zasitni, hranjivi, zdravi i pristupačni, sendviči sa ribom omiljeni su građanima Istanbula i turistma. “Balık-ekmek” je najprodavaniji u primorskim naseljima kao što su Karaköy i Eminönü, gdje možete uživati u sendviču s pogledom na Bosfor i Mramorno more.
U moru mirisa kroz istanbulske čaršije zimi najistaknutiji je miris pečenog krompira sa puterom i cheddar sirom. „Kumpir“ čini ogromni pečeni krompir čija unutrašnjost se miješa sa sirom, solju i puterom. U ovu ukusnu smjesu dodaju se salate, hrenovke, kukuruz, kiseli krastavci, gljive, masline ili neki drugi prilog budući da su mogućnosti za kombinacije brojne! Poznavaoci ovog street jela tvrde da se najbolji kumpiri nalaze u naselju Ortaköy, gdje je uz obalu Bosfora poredano više štandova ukusnog kumpira.
(Vijesti.ba)